İMKANSIZ OLASILIKLAR SERİSİ | İSLAM OLMASAYDI - Hempa Entelekya

İMKANSIZ OLASILIKLAR SERİSİ | İSLAM OLMASAYDI

       Diyelim ki Hz. Muhammed hiç doğmadı, veya kendisine vahiy inmedi ve sıradan bir insan olarak hayatına devam etti. Tarihin akışına yön vermiş, milyonlarca mensubu olan semavi bir dinin yokluğu neleri değiştirirdi, hiç düşündünüz mü? Tarihle ilgili varsayımsal yorumlar yapmak çok zordur, ve bu yazıda belirtilen hiç bir şeyin doğruluk payını hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Yine de ‘imkansız olasılıklar’ üzerine düşünmenin eğlenceli olduğunu düşünerek sizlere bu seriyi hazırladık. Öyleyse İslam dininin hiç var olmamış olması ihtimalinin nelere sebep olabileceğine maddeler halinde bir göz atalım.

  • Arabistan’da cahiliye döneminin bitmesi çok daha uzun sürecekti. İnsanlar kim bilir ne zamana kadar kız çocuklarını utanç kaynağı olarak görmeye, helvadan yapıp sonra yedikleri putlara tapmaya, kadınları zorla fuhuşa sürüklemeye ve daha pek çok çirkin adete devam edecekti. Bu ahlaksızlıkların geniş bir döneme yayıldığını varsayalım. Dünya sosyolojik açıdan şuan çok daha kötü bir yerde olurdu.
  • Araplar siyasi birliklerini çok daha geç sağlayabilirdi, veya sağlayamazdı. İslamiyet gelmeden önce Arap Yarımadası’nın çoğu bölgesinde siyasi birlik olmadığı gibi putperest kabileler bu bölgelerde baskınlık kuruyordu. Tarihçilerin deyimiyle Mekke’de bir “Tüccar Cumhuriyeti” mevcuttu. Mekke’nin İslam ordusu tarafından fethiyle İslam Devleti anlayışı kabul görmeye başlarken, fethi takip eden yıllarda Arabistan’ın çeşitli bölgelerinden kabileler Müslüman olduğunu bildiriyordu. Kısaca, Arap Yarımadası’nda İslamiyet’in gelişi sayesinde kurulan siyasi birliğin bugün mevcut olup olmayacağı meçhul.
  • Bizans ve Sasani devletleri çok daha uzun ömürlü olacaktı. Sasaniler’in ilk İslam Devleti’yle girdiği yıllarca süren mücadelelerden yenik çıkarak yıkıldığı, ve Bizans’ın Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle sona erdiği düşünülürse İslam etkisi olmadan bu iki devlet varlıklarını daha rahat bir şekilde sürdürecekti. Bu sebepten dolayı büyük ihtimalle Bizans-Sasani savaşları da çok daha uzun bir sürece yayılacaktı.
  • Daha güçlü bir Bizans, yıllar sonra Orta Asya’dan gelecek olan Türk halklarına karşı daha dirençli olabilirdi. Belki de Türkler oraya gelene kadar Persler tarafından durdurulmuş olurdu. Ayrıca bu iki imparatorluktan biri büyük ihtimalle Moğollar’a karşı daha iyi mücadele verecekti.
  • İran hala zerdüşt olabilirdi. Bizans ile savaşmaktan ve çeşitli sebeplerden tükenen Sasani İmparatorluğu Müslümanların fethinden sonra İslamlaşmaya başlayınca Zerdüştler dünyada azınlık haline geldi. İslamiyet gelmeseydi, İran Zerdüştlüğe devam ederdi veya büyük ihtimalle dünyada baskınlık kuracak olan Hristiyanlığın etkisi altına girerdi. Belki de şuan dünya haritasında İran İslam Cumhuriyeti yerine, İncil’e dayalı kurallarla yönetilen bir İran devletine sahip olurduk. Kim bilir?
  • Hindistan tarihinde Batı’dan gelen Türk istilalarının etkisi olmayacaktı. İslam dini Hindistan’a Gazneli Mahmut’un Hindistan seferleri sayesinde yayılabilmişti. Aynı zamanda Güneydoğu Asya’da hiçbir Müslüman devlet bulunmayacak, büyük ihtimalle Budizm ve Hinduizm çok daha yaygın olacaktı.
  • Dünya haritasında Pakistan olmayabilirdi. Yaklaşık olarak ikinci dünya savaşına tekabül eden yıllarda, Hindistan İngiliz sömürüsünden kurtulmaya çalışan esaret altında bir ülkeydi. Tam o sırada Hindu egemenliklerinin kendi kültürlerine zarar verdiğini iddia eden Müslüman bir grup, “Müslüman Cemiyeti Kongresi”nde toplanarak bağımsız bir Pakistan devleti kurulmasını kararlaştırmıştı. İslam dini gelmemiş olsaydı, Pakistan Hindistan’dan hiç ayrılmamış olabilirdi. Tüm bunlara bağlı olarak günümüzde Hindistan ve Pakistan arasında hala devam eden Keşmir Sorununun da yaşanmamış olacağını söyleyebiliriz.
  • Doğal olarak Bangladeş de haritadan silinebilirdi. Bangladeş’in Pakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra ‘Doğu Pakistan’ adıyla Pakistan’a bağlandığını hatırlayalım. Ülkenin doğu-batı olarak ikiye bölünmesinden sonra ortaya çıkan etnik sorunlardan dolayı çıkan çatışmalar sonucu Bangladeş Pakistan’dan ayrılarak bağımsız olmuştu. Kısaca, zincirleme sebeplerden dolayı Pakistan yoksa Bangladeş de yok diyebiliriz.
  • Sihizm dini var olmayabilirdi. Guru Nanak isimli Hindistanlı bir düşünür, İslam’ın tevhide dayalı ve sınıfsal ayrımcılığı reddeden öğretilerinden etkilenmiş ve bunları esas alan Sihizm dinini kurmuştu. Bu öğretilerin hiç var olmadığını varsayarsak bunlardan esinlenemeyen Guru Nanak Sihizm dinini hiç oluşturmayabilir, veya farklı esaslara dayalı başka bir din meydana getirebilirdi.
  • Düşünce, sanat ve bilim konularında dünya çok daha geride olurdu. İslam’ın öğrenmeye ve üretmeye teşvik eden öğretilerinin rehberliğinde pek çok Müslüman bilim ve düşünce adamının ortaya çıktığını biliyoruz. Özellikle Hristiyanlar için kilise baskısı ve kısıtlamalarla geçen Orta Çağ’da, İslam dini bu insanlarla altın çağını yaşadı. Felsefe, teknoloji, sanat, edebiyat gibi alanlardaki önemli eser ve buluşların ortaya çıkması çok daha uzun sürebilirdi.

Elbette bunlarla sınırlı değil. İslam gibi bir dinin yokluğu çok daha fazla şeyi değiştirirdi fakat tarih üzerine konuştuğumuz için ihtimallerin sonu asla gelmiyor. Biz sizlere meydana gelebilecek belli başlı değişimleri kısaca listeledik. Serinin bir sonraki yazısında, ilgi çekici bir ‘imkansız olasılık’la karşınızda olmak dileğiyle.

                                                Betül ÇINAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar