İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİNDE ANLAŞILMAK - Hempa Entelekya

İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİNDE ANLAŞILMAK

 

            Anlaşılabilmek, anlaşıldığını bilerek anlatabilmek. Dinlenildiğini, gerçekten dinlenildiğini hissetmek. Anlamak, ifade etmek ve iletişim üzerine birçok bilgi okur, kimi zaman okuduklarımızı uygulamaya çalışır kimi zaman da uygulama gereksinimi duymadan hayatımızı devam ettiririz. Esasında bu bilgileri okumamızın temel sebebi anlaşılma ihtiyacı hissetmemizden kaynaklanmaktadır. Tesadüfen karşılaştığımız bir yazıda, bir cümlede ya da bir şiirde kendimizi bulur, bu cümleleri okurken de “Benim gibi hissedenler varmış, beni anlayanlar varmış.” diye düşünürüz. Çünkü anlaşılmak en önemli ihtiyaçlarımızdan biridir.

İnsanların ihtiyaçları üzerine genel bir anlayış mevcuttur. Hatta Abraham Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi bu noktada oldukça açıklayıcı niteliktedir.



Piramidin ilk basamağında yeme, içme, nefes alma ve uyuma gibi fizyolojik ihtiyaçlar yer alırken ikinci basamağında bireyin kendisini ve ailesini güvende hissetmesi, tehlikeden uzak bir hayat olarak adlandırabileceğimiz güvenlik ihtiyaçları yer alır. Üçüncü basamak ise başkaları ile ilişki kurma, kabul edilme ve arkadaşlık olarak nitelendirebileceğimiz ait olma ve sevgi ihtiyaçları bulunur. Dördüncü basamak kapsamına prestij ve başarı gibi değer ihtiyaçları yer alırken beşinci ve son olarak bireyin kişisel tatmin, kişisel başarı ve kendi potansiyelini ortaya çıkarma, ön yargılı olmama ve problem çözme gibi kapsamların yer aldığı kendini gerçekleştirme basamağı bulunur. Piramide baktığımızda tüm bu ihtiyaçlar yaşam sürecimiz içerisinde ilişkisel olarak yer alır. İlk basamaktaki ihtiyaçlarımızı yani fiziksel ihtiyaçlarımız öncelik iken kendini gerçekleştirme ihtiyacımız öncelik olmayacaktır elbette. Peki ya bu piramide baktığımızda bizim için oldukça önemli olan anlaşılma ihtiyacı hangi basamakta yer alır? Anlaşılmak şu an sizin için kaçıncı öncelik, kaçıncı sırada bulunuyor?

Bir şeyin hayatımızdaki yerini, önemini ve değerini belirleyebilmek için öncelikle o şeyin ne olduğunu iyi bilmemiz gerekir. Bu bağlamda anlaşılma ihtiyacımızın hayatımızda yerini belirleyebilmek için de ne olduğunu ve neden ihtiyaç duyduğumuzu kavrayabilmeliyiz. Bunu kavrayabilmek adına kendimize birkaç soru sorabiliriz;

-          Hangi anlarda anlaşıldığımı düşünürüm?

-          Hangi anlarda anlaşılmadığımı düşünürüm?

-          Anlaşılmak benim içine ne anlam ifade ediyor?

-          En çok hangi zamanlarda ihtiyaç duyarım anlaşılmaya? En mutlu, en mutsuz veya en öfkeli olduğum hangi zamanlarda?

-          En çok kim tarafından anlaşılmak isterim?

-          Anlaşıldığımı nasıl anlarım?

-          Anlaşılmadığımı nasıl anlarım?

-          Anlaşılmak için neler yaparım? Kendimi ne kadar ifade ederim veya etmem?

Evet, bu soruların bir veya birkaçını kendinize sormanız aslında bu ihtiyacın sizin için önceliğine, önemine ve anlamına cevap sağlayacaktır. Verdiğiniz her cevap doğal olarak size özgüdür. Kimine göre anlaşılmak; aynı anda aynı duyguları paylaşabildiğinde kimine göre gerçekten dinlenildiğinde kimine göre de bir bakışta ortaya çıkabilir. Kimi ailesi tarafından kimi eşi kimi de arkadaşları tarafından anlaşılmak ister. Siz hangisisiniz?

Piramidin ihtiyaçlar üzerine genel bir bakış olduğunu belirtmiştim. Bu bakışa göre başkalarıyla ilişki kurma basamağına ait olabilir belki de anlaşılmak. Fakat bu ihtiyacı koyacağınız yer veya basamak size özgü olacak, piramit genellikten çıkacak ve özel olacak. Size özel… Anlaşılmayı koyun istediğiniz yere. Nasıl bir piramidiniz var? İhtiyaçlar Hiyerarşisinde Anlaşılmak nerede?

                                           Merve GÜVELİ

Yorum Gönder

0 Yorumlar