BİR AYRILIK - Hempa Entelekya

BİR AYRILIK

Imdb: 8.3(2011)

Filmin şarkısı: Metin-Kemal Kahraman-Ferfecir


Yönetmen: Asgar Ferhadi

Oyuncular: Peyman Moadi, Leyla Hatemi, Sareh Bayat, Sarina Ferhadi, Şahab Hüseyni


Film ismiyle o kadar uyumlu ki çok basit bi şey ama benim çok hoşuma gitti bu. Yukarıya yazdığım şarkıyla film bende aynı hissiyatı uyandırdı. Bi iç karartması oluşturmadı değil. İzlemeden önce bunu bilerek izlemiştim ama beklediğim şey bu değildi. Tam Müge Anlı’ya göre bi senaryo.

Ayrıntısı nedir bilmem ama sanat filmi olarak adlandırılıyo heralde bu tarz filmler. Akla hemen sıkıcı olacağı düşüncesi falan geliyo ama bence on numara filmler oluyolar. Sıkıcı da değil gayet hızlı akan bi filmdi. Çok duru bi anlatımla çok yoğun bi hikayenin içine atmış seyirciyi. İran filmi falan diye küçük görülebilir ama yanlış. Anasının gözü kadar ödüllü film.

Creditse “Gerçek bir hikayedir.” diye yazılsa -ki belki yazıyodur Farsçaydı jenerik- hiç göze batmazdı. Öyle bi hikayesi var. Herkesin başına gelecek bi şey değil zaten gelmesin de ama işte hayatın önümüze sunabileceği, sınanabileceğimiz bi durum ele alınmış.

Çorap söküğü gibi bi şeydi. Gerçekçiliğini de burdan alıyo. Herkesin başına gelebilecek aile içi anlaşmazlık sonucu olaylar birbirini dürtüyo. Dürte dürte ortalık karışıyo sonra da al aha işte film oluyo.

Filmde İran’ın kültürüne, dini yaşayışlarına, ufak da olsa sınıf farklılığına, kadının toplumdaki yerine, adalet sistemlerine dair az çok fikir sahibi olunuyo. Ama bunların üstünde durup kamu spotu çekmemişler. Zaten bizimle kıyaslanınca da öyle çok uçuk kaçık farklılıklar yok yaşantı olarak.

Bence güzel film. Hayatın içinden konuları ele alan, dertli insanların dertlerini gösteren bu tarz filmleri sevenler için izlenilesi film. 

Yönetmen abinin başka işlerini de izleme isteği uyanmadı değil hani.

                                                 Furkan COŞ

Yorum Gönder

0 Yorumlar