Konuşma Sesi Bozukluklarının Neden Olduğu Sorunlar - Hempa Entelekya

Konuşma Sesi Bozukluklarının Neden Olduğu Sorunlar

    


    Konuşma sesi bozukluğu olan çocukların iletişiminde aksaklıklar, sosyal ve akademik becerilerinde güçlükler ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkabilecek güçlüklerin düzeyi çocuğun konuşma probleminin ciddiyetiyle doğru orantılı olarak değişir. 


Konuşma sesi bozukluğu olan çocuklar hatalı ürettikleri ses sayısına göre ve hata örüntüsüne göre arkadaş, öğretmen hatta bazı durumlarda anne-babası tarafından da anlaşılmayabilir. Bu durum çocuğun sosyal çevresiyle iletişim becerilerinin kısıtlanmasına, ayrıca çocuğun akranları tarafından anlaşılamaması ve alay konusu olmasına ve psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Çocuğun konuşmasının kendilerininkinden farklı olduğunu algılayan akranları çocukla dalga geçebilirler. En sık verilen olumsuz geri bildirim ‘bebek gibi konuşma’dır. Konuşma probleminin farkında olan çocuk derslere daha az katılabilir, sınıfta sunumlar yapma, yüksek sesle okuma, grup çalışmalarına katılma, öğretmene sorular sorma durumlarında çekingen davranabilir. Konuşma sesleriyle ilgili problemler yaşayan çocuklarda daha az konuşma gerektiren alanları tercih etme, otorite ile konuşmada güçlük, kendisiyle dalga geçildiğinde karşılık vermede problem, sınıfta fikirlerini açıklamada geri durma gibi akademik ve sosyal başarıyı etkileyen sorunlarla karşılaşılmaktadır. 


Diğer bir akademik güçlük okuma-yazma öğretiminde karşımıza çıkar. Hatalı üretilen seslere ait harflerin öğretimine geçildiğinde çocuk harfleri işitsel olarak ayırt edemeyebilir ve konuşmada yapılan hatalar yazıya da yansıyabilir. Örneğin /r/ sesini /y/ veya /l/ olarak üreten bir çocuk yazarken de /r/ yerine /l/ veya /y/ kullanabilir. 


Yaşanabilecek akademik ve sosyal problemleri engellemek için konuşma sesi bozukluğu bulunan çocukların okul öncesi dönemde bu sesleri düzeltmeye yönelik terapi almaları önerilir.


Kaynakça ; Çıtav, N.,Erdebil, B. Ve Tezel, Ö. (2018). Konuşma Bozuklukları Serisi; Eğlenerek Öğreniyorum. İstanbul: Lali Yayınları

                             İsmail Erkam KABAK

Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar