Orta Dünya | Eru Ilúvatar - Hempa Entelekya

Orta Dünya | Eru Ilúvatar

     


     Eru , "Bir" veya "Yalnız" anlamına gelmektedir. Ilúvatar ise bir sıfat olup, Quenya dilinde, "Herkesin Babası" anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere Eru, tüm Ea tarihinde bir eşi benzeri daha olmayan ve varlığının temelini yine kendisi oluşturan tek varlıktır. J.R.R. Tolkien’in mektubundan alıntılanmış olan aşağıdaki cümleler ise O’nun, yaratıcı olma sıfatının yanı sıra, Orta Dünya evrenindeki önemini vurgular niteliktedir:

Daha sonra Öteki Güç devraldı: Hikayenin Yazarı (kendimi kastetmiyorum), 'asla var olmayan ve asla isimlendirilmeyen, daima mevcut olan tek Kişi'.

  - 192 numaralı mektupta Tolkien

   Eru ,Gizli Ateş'e sahip olan tek varlıktır. Bu yüzden Tolkien'in evreninde, ayrı bir can yaratabilecek tek varlık Eru'dur. Bütün yaratılmışlar Eru tarafından yaratılmasa bile Eru tarafından kutsanmadıkça varlığa bürünemezler. Bu yüzdendir ki Aule’nin yaratmış olduğu cüceler, Eru tarafından kutsanana kadar bir iradeye sahip olamamışlardır.

 


Son olarak, Eru'nun Arda veya Eä'nın hayatıyla ilgili faaliyetleri net olarak bilinmese de,Ebedi Salonlarda sonsuza dek var olmuştur.

Ayrıca, O’ndan ilk kez işte böyle söz edilmiş ve işte böyle başlamıştır Eä tarihi…

Önce Eru vardı, Tek Olan, Arda’da Ilûvatar diye isimlendirilen; ve ilk önce düşüncesinden doğurduğu Ainur’u, Kutsal Olanlar’ı yarattı ve onlar, hiçbir sey yaratılmadan önce onunlaydılar. Müziğin temalarını oluşturarak onlarla konuştu; ve onlar Eru’nun huzurunda şarkı söylediler ve O mutlu oldu. Uzun bir süre boyunca her biri sadece kendi basına ya da birkaçı bir arada şarkı söylerken geri kalanı dinledi; çünkü her biri, Ilûvatar’ın düşüncelerinin sadece kendi doğdukları kısmını kavramıştı, zamanla birbirlerini anlayışları gelişti, ama yavaş yavaş. Yine de dinledikçe daha derinden anlamaya başladılar, birlik ve uyum çoğaldı.

 -Silmarillion

                      Enes Emrullah KASAPÇI


Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar