ÖÖG NEDİR? - Hempa Entelekya

ÖÖG NEDİR?


Büyük bir hevesle ilkokul birinci sınıfa başlayan çocuğunuzun diğer çocuklardan farklı olduğunu, zekâ sorunu olmadığı halde okumaya geçmekte, yazı yazmada ciddi sorunlar yaşadığını gözleyebilirsiniz. Yaş ve zihinsel olarak okuma yazma olgunluğuna eriştiğini düşündüğünüz çocuğunuzda harf atlamaları, harfleri yazma becerisinde sorunlar, sesleri ve heceleri birleştirememe, toplama yapacakken çıkarma yapmaya çalışması gibi sorunlar önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. İlkokul 3. veya 4. sınıfa geldiği halde çocuğunuz çarpım tablosu ve saati öğrenmekte zorlanıyorsa, haftanın günlerini karıştırıyor, alfabeyi sırayla sayarken sorun yaşıyorsa acaba çocuğunuzda özgül öğrenme bozukluğu var mıdır mutlaka araştırılması gerekir.


Özgül öğrenme güçlüğü zekâ sorunu değildir. Tanı konulması için duyusal organlarda organik bir bozukluğun olmaması gerekir. Özgül öğrenme güçlüğü okuma\yazma\aritmetik güçlüğü olarak da geçebilir. Sıklığı %1-%30 arasında değişir, erkeklerde daha sık görülür. Nedenleri kesin olarak bilinmemekte, olası nedenler genetik, kalıtsal etmenler, beyindeki yapısal işlevsel farklardan bahsedilmektedir. 


TEDAVİ EDİLMEZSE; 
Çocuk kısır bir döngüye girer. Sınavlarda başarısız oldukça daha çok çalışır ama yine de başarılı olamaz. Anne ve baba endişelenerek çocuğu sıkı ve uzun çalışması için uyarır. Çocuk evde öğrendiklerini okulda hatırlayamaz. Aile çocuğu suçlayıp cezalandırır. Çocuk tükenir. Motivasyon kaybı olur. Başarısızlığı kendi hatası olarak görür. Hırçın ya da saldırgan olur ya da içe kapanır. Anne babaların bu sorun karşısında mutlaka uyanık olmaları ve en çabuk şekilde yardım arayışı içinde olmaları gerekir.

                            İsmail E. KABAK

Yorum Gönder

0 Yorumlar