KUKLA OLMA! - Hempa Entelekya

KUKLA OLMA!


  Kendinizi bir başkasının himayesinde hissettiğiniz oldu mu? Düşüncelerinizin bir başkası altında olduğunu veya düşüncelerinizi karşınızdakine açıklarsanız dünyanın en kötü insanı sizmişsiniz gibi olacağınızı, hiç yapmayacağınız bir şeyi sırf karşınızdaki sizi kabullensin diye yaptığınız? Ya da hayatınızdaki insan olmadan yaşayamayacağınızı düşündüğünüz? Kendinizi değersiz, önemsiz hissediyor musunuz peki? 
  Size birisinin manipülesi altında olabileceğinizi söylesem ne derdiniz? Manipülatif insanların özelliklerine geçmeden önce size manipülasyonun kelime anlamını açıklamak istiyorum. Manipülasyon: İnsanları iradeleri dışında yönlendirmek ve etkilemektir. Sizin çeşitli yönlerinizi ve duygularınızı kullanarak sizi en derinden etkileyerek kendi istediklerini yaptırabilen kişiler iyi manipülasyon yeteneği olan insanlardır. 

Manipüle ederken sizin hangi yönlerinizi ve nasıl kullanırlar ve nasıl davranırlar? Bunları sıralayacak olursak:
Sizin özgüvenini kullanabilirler. Kendinize karşı bir güveniniz kalmaz kendinize acıyan bir insan haline gelirsiniz. Yaptıklarınız, söyledikleriniz, düşündükleriniz çok saçma gibi size lanse ederler. Düşündüklerinizin, yaptıklarınızın saçma olduğunu kabullendirdikten sonra sizi yavaş yavaş kendi düşüncelerini empoze ederler ve onların istediği gibi bir insan haline gelerek öz benliğinizden uzaklaşabilirsiniz.
Kendilerini bir kurban gibi göstererek vicdanınıza oynayabilirler. Bu konuda usta oyunculara taş çıkartacak yetenekleri vardır. Onların istediklerini yapmazsanız dünyanın en  kötü insan gibi kendinizi hissedebilir ve kendinizi onların isteklerini yerine getiriyorken bulabilirisiniz. Sonuç olarak yine galip onlar ve siz kaybedensiniz.
Sizi suçlayabilirler. Sizin yerinize karar alarak yaptığınız seçimlerin sonucunda yanlış- doğru , iyi-kötü gibi yargılarda bulunarak sözde içinde bulunduğunuz suçluluk duygunuzdan çıkmanızı sağlıyormuş gibi gösterebilirler.
Sizi çeşitli yollar ile korkutabilirler ve sizin korkularınız ile beslenirler. En derin korkularınızı bilerek o doğrultuda hareket ederler. Bu korkutma sözel tehditler şeklinde gerçekleşmez bunu sinsi sinsi yaparlar ama onların istediği biçimde davranmazsanız sizi bir batağın içerisine atma olasılıkları oldukça yüksektir.

Manipülatif insanlar yaptıkları veya bildikleri bir şey hakkında bilmiyormuş, yapmamış gibi davranmakta ustadırlar. Tam bir aptal rolünü oynarlar. O kadar mantıklı açıklamalar yapabilirler ki söylediği şeye en son inanır hale gelir ve sizi onları suçlamakla itam ederler sonuçta yine siz haksız çıkarsınız.

   Listeyi alabildiğince uzatmak mümkün. Bu insanlar aslında normal bireyler olsalar da kelimeler ile oldukça iyi dans eden insanlardır. Beden dilinin etkisini çok iyi bilirler ve kullanırlar. Dick “Gerçeği manipüle etmek için kullanılabilecek en temel manipülasyon aracı kelimelerdir. Eğer kelimelerin anlamlarını kontrol edebilirseniz, onları kullanması gereken insanları da kontrol edebilirsiniz.” Diyerek durumu çok iyi açıklamıştır.

   Gelelim manipülasyonu nasıl engelleyeceğimiz noktasına:
1.HAYIR diyebilmeyi öğrenmelisiniz. Hayır dediğiniz zaman insanları kırmış veya üzmüş olmazsınız aksine kendi isteğinizi dile getirmiş olursunuz.
2.Yasal haklarınızı bilmeli ve gerekli olduğu durumlarda yasal haklarınızı kullanmalısınız.
3.Baskı altında hissettiğiniz durumlarda ortamdan veya bireyden uzaklaşmalısınız.
4.Suçlandığınızda kendinizden emin olun. Dik bir duruş sergileyin.
5.Dediklerinizin arkasında durun.
6.Bir konuda emin değilseniz diğer kişilerin görüşlerini alabilirsiniz.


Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar