Kimlik Kavramına Bir Bakış - Hempa Entelekya

Kimlik Kavramına Bir Bakış


Kimlik bireyi ifade eden özelliklerin bir tasvirini ortaya koyan çok boyutlu bir kavramdır. Kimlik, insan kişiliğinin oluşumu için önemli rol oynar. Birey yaşamında kimlik ya da kimliklere sahip olabilir. Kimlikler, kişiliğin inşasını oluşturur ve sosyal yaşamı şekillendiren belirleyici özelliklere sahiptir. Kimlik, kişi temelli bir olgudur bununla birlikte sosyal faktörlerin belirleyiciliğinden etkilenir, yaşam biçiminin yansımasıdır.
Henri Tajfel ve John  Turner' in 1970'lerin ortalarında  geliştirilmiş olan  Sosyal Kimlik Kuramı, grup ilişkilerini  ele alan  bir sosyal  psikoloji  kuramıdır. Gruplar, önemli bir gurur ve benlik saygısı kaynağı olduğunu öne sürmüştür. Tajfel’e göre sosyal kimlik kuramında kişisel ve sosyal olmak üzere iki ayrı kimlik yapısı bulunur. 
Sosyal kimlik, bireyin toplumla olan etkileşimini ilişkileyen niteliktedir. Bireyler içinde bulundukları gruplar nedenli olarak sosyal kimliklere sahiptir. Toplumsal yaşam içinde bu kimlikleri geliştirme gerçekleşebilmektedir.
İnsanlar süregelen yaşam boyu bir yer, kişiler ya da oluşumlar ile ilişki kurma ve adapte olma durumu içerisinde olmuşlardır. Kendileri veya ait oldukları grup ve yahut oluşumları diğerlerine kıyasla daha fazla olumlu ve ılımlı olarak algılama ve yaklaşma eğilimdedirler. Birey, normlar ve değer yargılarının ürünü olarak yönlendirilmektedir.
Diğerleri ile bağlantılı olarak sosyal kimlik ile birey kim olduğunu anlamlandırmaya, açıklamaya çalışır. Parçası olunan durum ve oluşumlar bireyin duygu, düşünce ve davranışları üzerinde etkileyiciliğe sahiptir. Toplumsal yaşam içinde sosyal kimlikler bir temel işlevi görebilir ve  kişisel kimlikleri etkiler.
Sosyal kimlik, birey ile sosyal arasında bir köprü oluşturduğunu ve sosyo-kültürel gerçekliklerin bireylerin davranışlarını düzenleyebileceğini ortaya koyar.

                               Hilal DEMİRCAN Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar