PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR? - Hempa Entelekya

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?


  Psikolojik danışma; çok eski bir geçmişe sahip olmasına rağmen günümüzde tam anlamıyla ifade edilmekte zorlanılan, insanların zihninde belirli bir çerçeveye ve tanıma oturmayan bir kavramdır. Bu karmaşanın temel sebebi ise günümüzde danışmanlık kavramının birçok farklı alanda kullanılması ve danışmanlık yeterliliğine sahip olmayan bireylerin bu yetersizliklerine rağmen danışman unvanını kullanmasından kaynaklanmaktadır. Tabi ki birçok alanda danışmanlık söz konusudur. Fakat psikolojik danışmanlık alanında bu eğitimi almamış çeşitli sertifikalar ve kısa süreli eğitimlerle bu unvana sahip olarak nitelendirilme durumu psikolojik danışmanlık kavramını karmaşık bir hale getirmektedir. Bu karmaşıklığı netleştirmek ise psikolojik danışmanların temel sorumluluklarından biri olmalıdır.
Psikolojik danışma kavramı üzerine birçok tanım bulunmaktadır. Fakat esas olarak psikolojik danışma kişisel sorunların ve kişiler arası yaşantıların daha iyi açıklanması, tanımlanması süreciyle ortaya çıkmıştır. Amerikan Psikolojik Danışma Derneği (American Couseling Association) tarafından kabul edilen psikolojik danışmanlık kavramı ise; “Ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin; bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve etkileşimsel müdahale stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ile patoloji konularını ele alacak şekilde uygulanmasıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere; bireyin farklı gelişim alanlarında yaşadığı herhangi bir problemle beraber yaşanılan ciddi bir problem de dahil olmak üzere birçok konuyu ele almaktadır ve psikolojik danışma kavramı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Sahip olduğu bu geniş yelpaze sayesinde psikolojik danışma alanında uzmanlık gerektiren alt alanlar da oluşmuştur. Aile danışmanlığı, kariyer danışmanlığı, ruh sağlığı danışmanlığı, okul danışmanlığı… Ve bu her alt alan da kendi içerisinde çeşitli beceriler gerektirmektedir.
Psikolojik danışma kavramı, danışanın hem iç dünyasını hem de çevresindeki kişilerle ilişkilerine dair algılarını incelemektedir. Kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini farkına varması, tanımlaması ve çözüm yolları üretebilmesi, olumlu benlik algısı geliştirmesi içsel boyutlar gibi kişiler arası ilişkiler, başkalarına yönelik algı ve tutumlar, iletişim sorunları gibi ilişkisel boyutlar psikolojik danışmanın kapsamındadır. Bu kapsamlar kişiye, yaşa ve ortaya konulma biçimlerine göre her bireyde farklılık gösterebilir ve her gelişim döneminde bireyler bu sorunları yaşayabilir. Psikolojik danışma, danışman danışan ilişkisi içerisinde bu sorunları analiz edilmesini ve çözülmesini sağlayan bir süreç bir nevi yoldur.

Böyle düşünüldüğünde psikolojik danışma; değişim, önleme ya da yaşamın daha yaşanılır kılınmasını sağlayan bir araç olarak da nitelendirilebilir. Bireyler yaşamlarında yaşadıkları sorunlar ne olursa olsun, kendi çıkmazlarını, streslerini ve problemlerin oluşturduğu duyguları aşabilmek için bu sürece ihtiyaç duyabilir. Alanında yeterli, insan ilişkilerinde aktif, sosyal becerileri yüksek, eğitim almış, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunu psikolojik danışmanlar da bu ihtiyaca hizmet ederek psikolojik danışma kavramının ne olduğunu ve ne kadar önemli olduğunu topluma aşılamalıdır.

                                   MERVE GÜVELİ

Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar