BİR OLMANIN GÜCÜ - Hempa Entelekya

BİR OLMANIN GÜCÜ


Yaşamda her yönden kendini gösteren, insan olmakla bütünleşen, insanların birbirine olan ihtiyacından doğan: Yardımlaşma ve dayanışma

Aslında bizler için çok tanıdık, hatta tam da yaşamın içinden kavramlar öyle değil mi?

Yardımlaşma sözlük anlamıyla; ihtiyaç duyulduğu durumlarda insanların birbirlerine yardım etmesi, ortak çalışması ve destek sağlamasıdır.
Dayanışma ise bir toplumu oluşturan insanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanması demektir.

Yaşamda aklınıza gelebilecek her durumda birbirimize ihtiyaç duyarız.En basitinden her zaman yalnız olmadığını bilmek bile insan için güven verir, güç verir.

Yardımlaşma ve dayanışma insanların birbirine el uzatması, omuz omuza vermesi, zorluklara birlikte göğüs germesini getirir. Bir olmayı, beraber olmayı öğretir.Bireylere empati kurma becerisi, merhamet  duygusu ve vicdan gelişimi kazandırır.

Bireyciliğin ve bencilliğin aksine yardımlaşma ve dayanışma başkalarını da düşünme, onların yararına  yani paylaşmanın iyiliğine dayanır.

Türk toplumunda büyüklerimiz yardımlaşma ve dayanışma için; “Birlikten kuvvet doğar” , ”Yalnız taş duvar olmaz” gibi bizlere çok değerli sözler öğütlemişler.Bir örnek verecek olursak ise yine Anadolu’da imece geleneği de bir yardımlaşma ve işbirliğinin ürünüdür. Bireyler ve toplumlar olarak yardımlaşma ve dayanışmaya verdiğimiz önem bizi daha güçlü kılar.Toplumsal yaşamın sürekliliği için dostluk ve dayanışma çok değerlidir.

Bir mum diğerine ışık vermekle ışığından bir şey kaybetmez.Yani hayatta başkaları için yaptıklarımız, paylaştıklarımız bizden bir şey götürmez aksine bir başkasının yaşamına iyilikler getirir, yaşamlarına dokunabilmemizi sağlar.


“İnsanlar, birbirlerine yardım etmekten el çektikleri gün, insanlık yok olur, karşılıklı dayanışma olmazsa toplumlar olmaz.”  – Walter Scott

                                            Hilal DEMİRCAN

Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar