KÜRESELLEŞME VE ETKİLERİ - Hempa Entelekya

KÜRESELLEŞME VE ETKİLERİ


      Günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlanılan fakat aslında yeni  bir olgu olmayan küreselleşme kavramı; ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alışverişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Yani kısaca küreselleşme, çok yönlü ilişkiler birliğinin bir sonucudur.

     Küreselleşme ile birlikte ekonomik, politik ve sosyal ortaklıklarla Dünya’ya entegre olmuş durumdayız ve küreselleşme ile birlikte Dünya artık “küresel bir köy“ haline dönüşmektedir.
    Artan değişim hızı ve devam eden süreçleri ile birlikte küreselleşme yadsınamaz bir toplumsal gerçekliktir.

    Küreselleşme bireylerin tüm yaşam boyutlarını (yemek, iletişim, ulaşım, müzik, dil v.b) etkisi altına alır. Aynı zamanda ekonomik, sosyal, kültürel, politik ve çağdaş yaşamın diğer tüm yönlerini etkiler.

   Son yıllarda küreselleşme sürecinde hızlanma artan ticaret, emek ve sermaye hareketliliğinde artış ve teknolojinin gelişmesi gibi durumları beraberinde getirdi.



      Dünya’nın her yanından insanlar olarak küreselleşmenin getirdiği pozitif ve negatif etki ve sonuçları yaşamaktayız.
   
      Bu etkilerden bahsedecek olursak ise:
      İnsanların fikir, alışkanlık, deneyim ve yaşam tarzları gibi ögelerle birbirini etkilemesi ve etkilenmesi ile birlikte kültür paylaşımı ve kültürel etkileşimler ortaya çıktı.
      Fakat aynı zamanda bu etkileşimler kültür kaybı, kültürel çeşitlilikler için tehdit ve kültürel yozlaşma gibi durumları ise yanı sıra getirdi.
      İnsanlar, toplumlar ve hatta ülkeler birbirine bağlı bir şekilde ve bu etki adeta bir domino taşını andıran nitelikte bulunuyor.
     Bir ülkede yaşanan olaylar, başka bir ülkede hızlı ve kolayca duyulabiliyor, farkındalık yaratabiliyor ve etkileyebiliyor.

     Farklı bir açıdan ele alırsak ise:
     Her ürüne artık her yerde ulaşabilir durumdayız. Dünya’nın uzak diyebileceğimiz bir yerinde üretilen bir ürün, yanı başımızda popüler bir şekilde biliniyor, kullanılıyor, hatta kültürümüze adapte edilerek bize sunulabilir hale geldi.
      Küreselleşme tüketim faaliyetlerimizi ve alışkanlıklarımızı gözle görülür şekilde etkisi altına aldı; gittikçe hızlı tüketmeye, tüketim toplumuna, popüler tüketici kültürüne dönüşmeye başlar olduk.

      Yine küreselleşmenin etkilerinden; emek sömürüleri, düşük maliyet ve düşük ücretler, çocuk işçi problemleri olarak bahsedebiliriz.
      Bu etkileri sadece insanlar olarak yaşamıyor, Dünya’da da geri döndürülemez tahribatlara neden oluyoruz: Küresel ısınma, doğal kaynakların kirliliği ve azalması, çevre kirlikleri..

                                Hilal DEMİRCAN

Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar