CORONA VE KORKU SALGINI - Hempa Entelekya

CORONA VE KORKU SALGINI


  Yaşadığınız şehri bir düşünün sadece oradaki olaylar mı sizi etkiliyor yoksa daha geniş çevreniz mi sizi etkiliyor? Eskiden sadece yaşanılan çevrede gerçekleşen olaylar insan yaşantısını etkiler iken gelişen dünya ile beraber dünyanın diğer ucundaki olaylar yaşantımızı etkiler hale geldi. Gelişen ve değişen dünya ile bilgi, ürün, ulaşım hizmetleri en uç yerden diğer bir uca tek bir tıklama ile sağlanabiliyor. Ancak aktarılan sadece bunlar değil. Hastalıklar ve virüsler bile ülkeler arası seyahate çıkmaya başladı diyebiliriz.

   En çok gündemimiz de olan olayla duruma geçiş yapmak istiyorum. Corona virüsü bu virüsü kısaca hatırlayacak olursak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktığını ve dünyanın diğer yerlerini de etkilediğini biliyoruz. Virüsün deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insana bulaştığı düşünülmektedir ayrıca hava yoluyla da insandan insana geçtiği biliniyor. Şu an için bilinen, enfekte olgularda öksürük, yüksek ateş ve solunum güçlüğü yakınmaları olup, ağır olgularda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hayatı tehdit eden multi organ yetmezliği gelişebilmekte ve durum ölüme kadar gitmektedir.
   Virüsten kısaca bahsettikten sonra asıl ulaşmak istediğim noktaya gelmek istiyorum. “KÜRESEL KORKU SALGINI” korkunun bulaşıcı bir durum olduğunu söylemek mümkün. Tüm ülkeyi etkileyen ve ölümlere neden olan bir hastalık ortaya çıkınca ister istemez geniş kitleleri etkileyen bir korku durumu da meydana geliyor. Acaba bende bu virüsü kapıp ölür müyüm?, Yanımdaki kadın hapşırdı ya onda da virüs varsa bana geçmişse? gibi düşünceler insanların zihnini kurcalamakta ve korku tepkisine neden olmaktadır. Virüsün Türkiye’ye ulaşacağı ile ilgili gelen haberlerden sonra panik atak, fobi, stres, uykusuzluk, yeme sorunları, korku gibi rahatsızlıklar ile ilgili şikayetlere yönelik başvuruların yaygınlaştığı söylenmektedir.
   Yukarıda saydığım şikayetler sizde de bulunuyorsa acilen bir psikolog veya psikolojik danışmandan yardım almanızı öneririm. Ayrıca bilmediğimiz bir şey bizi daha çok korkutur bu nedenle korktuğunuz durumu iyice araştırmanızda sizi bu korkudan uzaklaştırabilir.

                                    V.KÜBRA TUNA

Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar