VÜCUDUMDAKİ YABANCI - Hempa Entelekya

VÜCUDUMDAKİ YABANCI


   Bir beden de kaç kişi yaşayabilir? Aynı anda bir çok kişinin yaşaması mümkün mü? Kadın erkek çocuk bir bedene sığar mı? Bedeninizde sizden habersiz farklı kişiliklerin yaşaması olağan bir durum mu?
   Çoğunuzun saçmalamayın öyle bir şey mümkün olabilir mi dediğini duyar gibiyim. Ben de size diyorum ki evet siz farkında olmasanız da sizinle beraber yaşayan farklı kişiliklerin bedeniniz de olması mümkün. Bu ne demek oluyor peki şimdi oraya gelelim. Litaretürde bu durumun  adı Disosiyatif  Kimlik Bozukluğu yani Çoklu Kişilik Bozukluğu olarak geçiyor.
   Çoklu kişilik bozukluğunu bize  en iyi gösteren filmlerden biri ile konuya giriş yapmak  istiyorum.  Split belki de çoğunuzun izlediği filmlerden bir tanesi ve Kevin isimli bir adamı anlatıyor.  Kevin vücudunda 23 farklı kişiliği  içinde barındırıyor. Üç genç kızı kaçıran Kevin’ı bazen küçük bir çocuk gibi davranırken, bir  kadın gibi davranırken  veya bir canavar  gibi görmek  mümkün.
   Çoklu Kişilik Bozukluğunun altında  yatan en büyük neden ilk çocukluk döneminde yaşanan  ağır travmatik yaşantılardır. Yaşanılan  fiziksel ve cinsel istismar, fiziksel şiddet gibi sebepler  bu bozukluğa neden olabilmektedir. Çocuk vücudunu o dönemde koruyamazken beyin kendini korumaya çalışır ve kendisine farklı gerçeklikler oluşturmaya başlar. Çocuğun kendisini korumak adına zihninde canlandırdığı karakterler diyebiliriz ancak bu karakterler zihni bölen ve onu ele geçiren karakterler  denilebilir. Çoklu kişilik bozuklukları hastalarda on yaşından itibaren etkili olmaya başlar, ilerleyen yaşlarda etkisini daha fazla gösterir.

     Hastalığı anlamak çok kolay olmasa da bunu yaşayan kişilerde yaptıklarını hatırlayamama, bulunduğu yere nasıl geldiğini hatırlayamama, kişinin kim olduğuna dair yaşadığı bunalım, sosyal hayatı, dini ve siyasi görüşü gibi noktalarını hatırlamakta zorlanması gibi durumlar gözlenebilir.
   Tedavisine gelecek olursak uzun terapi ve ilaç tedavisi alınması gerekmektedir. Ancak kesin bir çözümden söz etmek mümkün değildir.

                                           V.KÜBRA TUNA


Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar