ENGELSİZ YAŞAM İÇİN - Hempa Entelekya

ENGELSİZ YAŞAM İÇİN


    Bireyler herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini kullanmada çeşitli derecelerde güçlükler ve sınırlılıklar yaşayabilir.
   
    Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar, kazalar, durumlar ve koşullar sonucu olarak ortaya çıkabilir.

    Genel anlamda bakıldığında 3 ana temelde engel durumu söz konusudur ve bir engel direkt veya dolaylı olarak bireye çok çeşitli engeller de ortaya çıkarabilir.
     Engel durumlarını açıklayacak olursak; fizyolojik engeller, zihinsel ve nörolojik kontrol problemleri veya fiziksel engel durumları olarak ele alabiliriz.

       Erving Goffman ’a göre bireyin fiziksel özelliği, onun içinde yaşadığı toplumun bir parçası olmasının engelleyicisi değildir, ancak engelliliğe yüklenen anlam ve etiketleme bu durumu yaratandır.
 


    Engellere sahip bireyler; toplumdan, günlük yaşamından veya haklarından yoksun kalabiliyor, istek ve ihtiyaçlarına erişim sağlayamayabiliyor, yaşamın pek çok alanında güçlük çekebiliyorlar.

   Tüm bireyler eşit hak ve inkanlara sahip olmalıdır.Fakat engelleri dolayısıyla bireyler en temel olan sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam gibi alanlarda veya dilediğince yaşamak, diğer insanlarla eşit fırsatlara  erişebilmek  gibi durumlarda zorluklar yaşayabiliyor, hatta bu konularda ihmal veya istismarlarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

   Engellere sahip bireyler kendilerini sosyal yaşamdan geri çekiyor, izole edebiliyorlar.Topluma sınırlı katılım sağlıyor veya sosyal yaşamda dışlanmaya, ötekileştirilmeye maruz kalabiliyorlar.
 
    Oysa asıl engel; zihinlerimiz, ön yargılarımız, tutum ve davranışlarımızdadır. Steve Taylor engelliliğin anlamının, diğer insanların verdikleri tepkilerle ilişkili olduğunu söylemiştir.Önemli olan da ayrıştırmadan, görmezden gelmeden, farklılıklara saygı duyarak bir arada yaşamaktır.

   Engeller, insan olma halinin bir parçasıdır. Her birimiz hayatın belirli bir anından, noktasından sonra geçici veya kalıcı olarak zayıf düşebilir, çeşitli problemlerle karşılaşabilir ve artan güçlüklerle karşılaşabilir.
 
    Her birimiz sorumluyuz birbirimizin hayatından, engellere karşı tutumumuzdan, birlik oluşumuzdan, yan yana duruşumuzdan...

    Engel düşüncelerimizde, değiştirmekse elimizde, mesele hayatı zorlaştırmadan beraberce yaşayabilmekte.
                         
                                   Hilal DEMİRCAN


Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar