DİYOJEN SENDROMU - Hempa Entelekya

DİYOJEN SENDROMU


   Filozof Diyojen’i tanıyor musunuz? Diyojen (4127-323 MÖ) Sinoplu bir gençti. Sahte para ürettiği için kötü şöhreti olan bir sarrafın oğluydu. Bu sebeple Sinop'u terk etmek zorunda kaldı ve Atina'ya gitti. Antisthenes'inin yanında filozofi eğitimi gördü. Fakat ondan bütünüyle farklı bir felsefe geliştirdi. Diyojen, bir köpek gibi yaşamaya karar verdi, böylece "kynikos" (köpeksi) adını aldı; dinde, davranışta, giyinmede, barınmada, yiyecek ve terbiyede olsun bütün geleneği reddetti. Her ne kadar bir fıçı içinde dolaştığı söylenirse de aslında, sokaklarda cenazeler için kullanılan toprak bir kapta yaşadığı daha kuvvetli ihtimal gibi görünmektedir (Nalbant,2002)

   Şimdi gelelim Diyojen Sendromuna hastalık anladığınız üzere Filozof Diyojenin yaşam biçiminden adını almıştır. Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Aslında bu insanların sosyokültürel seviyeleri yüksek olmakta ancak zamanla bu tip davranış biçimine geçerler. Normal hayatlarında duygusal olarak değişken, sinirli, belli bir gruba ait olmaya çalışan ve gerçeklik ile sorunları olan insanlardır. Bu tip bir davranış bozukluğu çok yavaş bir prognoz(süreç) göstermektedir.

    Genellikle kendi başlarına yaşayan toplumdan uzak yaşlılarda gözlemlenir bu kişilerin yaşam biçimlerinden kaynaklı olarak çeşitli beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklar görülebilir. Bizim çöp diye adlandırdığımız şeyleri biriktirdikleri ise çokça gözlenen durumlardan birisidir. Çöpten buldukları kendilerince anlam yükledikleri bu eşyalar ile evlerini doldururlar. Evlerinden genellikle çok ağır kokular yayılır ve bu komşularının rahatsız olmasına sebep olabilir. Evlerindeki bu durum onlara da yansımaktadır. Kesinlikle öz bakımlarına dikkat etmezler haftalarca yıkanmadan durabilirler, giydikleri kıyafetler kirden kaskatı kesilmiş olabilir, hatta yaralarının mikroptan dolayı iltihaplanıp uzun süre iyileşmediği de bilinen bir gerçektir.
   Gelelim bu hastalığın nasıl tedavi edileceğine tam net bir tedavi biçimi söylemek mümkün değil. Ancak hem psikolojik hem nörolojik yardım alarak iyi bir bakım sağlanması gerekmektedir.


                                          V.KÜBRA TUNA



Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar