Çocuğunuzun Kekelediğini Düşünüyorsanız... - Hempa Entelekya

Çocuğunuzun Kekelediğini Düşünüyorsanız...


Eğer çocuğunuz konuşmada zorluk çekiyorsa veya bazı heceleri, kelimeleri veya cümleleri söylerken tereddüt etme eğilimindeyse veya tekrarlıyorsa kekemelik sorunu olabilir. Ancak çocuğunuz, çoğu çocuğun konuşmayı öğrenirken yaşadığı normal akıcısızlık dönemlerinden de geçiyor olabilir. Bu yazı kekemelik ile normal dil gelişimi arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.
2. Normal Akıcısız Çocuk
Normal akıcısız çocuk bazen hece veya sözcükleri bir-iki defa tekrar edebilir ("Be-be-ben" gibi). Akıcısızlık aynı zamanda tereddütleri veya doldurucu denilen ("eee, ııı, vb.) sesleri de içerebilir.
Akıcısızlıklar sıklıkla üç ila beş yaş arasında ortaya çıkar ve dönem dönem gelip gider. Genellikle çocuğun dili  yeni şekillerde kullanmayı öğrendiğinin işaretidir. Eğer akıcısızlık birkaç hafta boyunca kaybolup ardından tekrar görülüyorsa, çocuk muhtemelen yeni bir öğrenme döneminden geçiyor demektir.
3. Hafif Kekeleyen Çocuk
Hafif bir kekemelik yaşayan çocuk sesleri iki defadan fazla tekrarlar; bu-bu-bu-bunun gibi. Gerginlik ve zorlanma yüz kaslarında, özellikle de ağzın etrafında belirgin olabilir.
Sesin perdesi tekrarlarla artabilir ve bazen çocuk bir "blok" yaşayabilir - birkaç saniye boyunca hava akımı veya sesin olmaması.
Akıcısızlıklar gelir gider, ancak artık olmadığı zamanlardan çok olduğu zamanlar görülür.
Çocuğunuzla konuşurken yavaş ve rahat konuşarak model olmaya çalışın ve diğer aile üyelerini de aynısını yapmaya teşvik edin. Kulağa anormal gelecek şekilde çok yavaş konuşmayın, ama telaşsız ve birçok duraksama vererek konuşmayı sürdürün.
Yavaş ve rahat konuşma, bir ebeveyn çocuğa her gün belli zaman aralıklarında bölünmemiş dikkatini verdiğinde daha etkili olur. Her günbirkaç dakikalığına her şeyi bir kenara bırakın ve çocuğunuzun aklında neler olduğunu anlatmasını dinleyin.
Çocuğunuz sizinle konuşurken veya size bir soru sorduğunda, cevap vermeden önce bir saniye kadar bekleyin. Bu, çocuğunuzla yaptığınız konuşmanın daha az aceleci ve daha rahat olmasına yardımcı olacaktır.
Kekemelik arttığında üzülmemeye veya sinirlenmemeye çalışın. Çocuğunuz, aynı anda birçok yeni beceri öğrenmeye çalışma konusunda elinden geleni yapıyor. Sabrınız, bu davranışı kabullenici yaklaşımınız ona çok yardımcı olacaktır.
Zahmetsiz tekrarlar veya seslerin uzaması kekemeliğin en sağlıklı şeklidir. Çocuğunuzun gergin kekelemesi veya kelimelerden kaçınması yerine rahatça kekelemesi çok daha yardımcı olacaktır.
Çocuğunuz kekelemesinin fazla olduğu zamanlarda sinirlenir veya üzülürse ona güven verin. Bazı çocuklar, "Bazen konuşmanın zor olduğunu biliyorum... Ama birçok kişi kelimelerde takılabiliyor... Bu sorun değil." sözlerini duymaya iyi yanıt verir. Diğer çocuklar ise çok sinirli göründüklerinde bir dokunuş veya sarılmayla kolaylıkla sakinleşir.
4. Şiddetli Kekemeliği Olan Çocuklar
Çocuğunuz, konuşmasının yarısının fazlasında kekeliyorsa, büyük bir çaba ve gerginlikle takılıyorsa veya kekelemeyi önlemek için kelimeleri değiştiriyor ve başlamak için fazladan ses kullanıyorsa, kekemelik konusunda uzman bir terapist ile terapiden faydalanacaktır. Komple konuşma blokları tekrarlardan veya uzatmalardan daha yaygındır. Artık akıcısızlıklar çoğu konuşma durumunda görülme eğilimindedir.
Yardım için belirli üniversiteler veya özel merkezler ile iletişime geçebilirsiniz. Uzman Dil ve Konuşma Terapistinizin 4 yıllık "Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü" lisans mezunu veya aynı alandan yüksek lisans ya da doktora mezunu olması gerekmektedir.
Hafif kekemeliği olan bir çocuğun ebeveynleri için verilen öneriler şiddetli kekemeliği olan çocuklar için de geçerlidir. Kendi konuşma tarzınızı yavaşlatmanın ve rahatlatmanın çocuğa yavaşlamasını söylemekten çok daha yararlı olduğunu hatırlamaya çalışın
Çocuğunuzu kekemelik konusunda sizinle konuşmaya teşvik edin. Tartışırken sabır ve kabullenme gösterin. Kekemeliğin üstesinden gelmek, daha çok kendini zorlamaktan ziyade kekemelik korkusunu yenmek ve kekemeliği kontrol etmek ile ilgilidir.
Kaynakça: https://www.stutteringhelp.org/if-you-think-your-child-stuttering

                                       İsmail Erkam KABAK



Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar