BU BENİM VÜCUDUM! - Hempa Entelekya

BU BENİM VÜCUDUM!


Beden imgesi kişinin bedeninin fiziksel görünümünü nasıl algıladığı ve bedeni hakkındaki düşüncelerini içerir. Peki beden imgesinin oluşumu ne zaman oluşmaya başlar? İlk olarak beden imgesinin oluşumu bebeklikte başlamaktadır.

Olumlu beden algısının ilk basamağı da bebeklik sürecinde anne ve babanın tutumuyla oluşmaktadır. Anne bebeğini öptükçe, bebeğini kucağına aldıkça bebek bedeni değerli hisseder ve olumlu benlik oluşturmanın ilk adımı atılmaya başlanır.
 Beden imgesi açısından en önemli dönemlerden bir tanesi de ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminde birey kendisini tanımaya ve bir benlik oluşturmaya çalışmaktadır. Hayatımıza giren sosyal medya ile ergenlik döneminde olan bireyler çeşitli platformlarda gördükleri mankenlerin ,sanatçıların, artistlerin dış görüntülerine ulaşmaya çalışmaktadır.

Sosyal medya ile belli kalıplaşmış vücut ölçüleri insanlara dayatılmaya başlanmıştır. İnce ve zayıf , düzgün bir burun, altın orana sahip bir yüz hattı… Toplum tarafından genel olarak kabul görülmeye başlanan bu vücut yapısına sahip olmamak ergenlerde çeşitli psikolojik ve fizyolojik sorunlara yol açmaktır. En yaygın olan hastalıklar ise Bulimia ve Anoreksiyadır.

Peki Bulimia ve Anoreksiya nedir?Anoreksiya  anormal vücut ağırlığı ile tanımlanan ve hayati tehlikeye sahip bir yeme bozukluğu olan, psikolojik bir hastalıktır. İnce kalmak konusunda aşırı takıntıya sahip olan kişilerde görülür. Hastalığa sahip olan kişiler normal kilolarının çok altındadır. Genellikle 12-20 yaş arası gen kızlarda yaygın olarak görülen anoreksiya hastaları çok az uyur, buna rağmen oldukça aktiftir. Yemek yemeyi reddederler. Çok nadir olsa da erişkinlik döneminde de rastlanabilen anoreksiya da kişi çok şişman olduğunu düşünerek çok düşük kalorili diyetler uygulamaya başlar. Önceleri iştah kontrol altına alınabilirken ilerleyen süreçte iştah tamamen kaybolur ve vücut hastalık derecesinde zayıflar.

Bulimia ise kişinin düzenli olarak yemek yemeye karşı kontrolünü yitirdiğini hissettiği çok fazla miktarda yiyecek yediği düzenli bir yeme bozukluğudur. Kişi daha sonra kilo alımını önlemek için kusma ya da laksatifler (temizleme) gibi farklı yollar kullanır.

Bu iki hastalıkta kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve ciddi zararlar vermektedir. Peki sağlıklı bir beden algısı oluşturmak için yapılması gerekenler nelerdir?


  • Ebeveyn çocuğun fiziksel gücünü keşfetmesini desteklemeli. Spor, dans, yoga gibi farklı bedensel aktiviteler bedene hakim olma ve bedeni kendinin olumlu bir parçası gibi algılamasını sağlamalı.
  •  Okulda çocuğa sataşılıyorsa öğretmenler uyarılmalı, evde kardeşlerin sataşmaları ebeveyn tarafından engellenmeli.
  • Çocukların medyada görünmenin başarılı olmanın tek yolu olmadığının farkına varmalarını sağlamak.
  • Çocuklara neye benzediklerine ya da kaç kilo olduklarına bağlı olmayan 10 becerilerini yazdırıp, bu listeye sık sık göz atmalarını sağlayabiliriz.
  • Çocukları başkalarına karşılıksız yardım etmek için teşvik edebiliriz. Yaşanan manevi tatmin ile kendilik saygısını arttırarak beden imgesini de daha olumlu yapar.
  • Çocukların hayattan beklentilerini belirlemelerini isteyip bunları gerçekleştirmek için ihtiyacı olan fiziksel güzellik dışındaki özelliklerinizi güçlendirmelerini sağlayabiliriz.



SİZ OLDUĞUNUZ GİBİ MÜKEMMELSİNİZ !

                                              V. Kübra Tuna


Yazılarımızdan anında haberdar olmak ve bizi desteklemek için abone olmayı unutmayınız.

Email Hesabı:


Delivered by FeedBurner

Yorum Gönder

0 Yorumlar